- Χάγη
- (Den Haag ή ’s-Gravenhage). Πόλη (683.631 κάτ.) της Ολλανδίας, πρωτεύουσα της επαρχίας Νότιας Ολλανδίας, έδρα της κυβέρνησης και της αυλής και, ως τέτοια, de facto πρωτεύουσα της χώρας, αν και συνταγματική πρωτεύουσα είναι το Άμστερνταμ· βρίσκεται κοντά στη Βόρεια Θάλασσα, από την οποία χωρίζεται με μια αμμώδη λωρίδα, 20 χλμ. στα ΒΑ του Ρότερνταμ και 50 στα ΝΔ του Άμστερνταμ. Η προέλευση της πόλης χρονολογείται από το 1248, όταν ο Γουλιέλμος B’ της Ολλανδίας έχτισε ένα πύργο, που έγινε έδρα των κομήτων της Ολλανδίας· γύρω του σχηματίστηκε πολύ γρήγορα ένα χωριό, το οποίο διατήρησε το αρχικό όνομα της ζώνης (= περιοχή θήρας του κόμη). Η ανάπτυξη της πόλης συνδεόταν πάντοτε με τη λειτουργία της ως έδρας της Κυβέρνησης του Κοινοβουλίου (από το 1586) και βασιλικής διαμονής· εξελέγη πολλές φορές ως κέντρο διεθνών διαπραγματεύσεων, πράγμα που τόνισε περισσότερο τον κοσμοπολίτικο χαρακτήρα της· σήμερα είναι έδρα του Διεθνούς Δικαστηρίου, του Μόνιμου Δικαστηρίου Διαιτησίας και της Ακαδημίας Διεθνούς Δικαίου. Η X., που έχει πολυάριθμα μεγαλοπρεπή πάρκα και κήπους, είναι πόλη ήσυχη και όμορφη και περιβάλλεται από συνοικίες που εκτείνονται προς όλες τις κατευθύνσεις, αλλά ιδιαίτερα προς τη θάλασσα, όπου ενσωμάτωσε στα προάστειά της την γνωστότερη ολλανδική λουτρόπολη Σεβενίνγκεν. Πλούσια μουσεία και λαμπρά κτίρια συντελούν στη γοητεία της πόλης αυτής, που είναι έδρα, από το 1614, πανεπιστημίου και πολυάριθμων πολιτιστικών ιδρυμάτων. Το ανάκτορο Μαουρίτσιους (17ος αι.), διαμονή για ένα διάστημα του Μαυρικίου του Νάσσαου, περιλαμβάνει το Βασιλικό Μουσείο Ζωγραφικής, με αρκετά αριστουργήματα του Ρέμπραντ και άλλων Ολλανδών και Φλαμανδών ζωγράφων· μεγάλο ενδιαφέρον, ιδιαίτερα για τη σύγχρονη τέχνη, παρουσιάζει το Γκεμέεντεμουζέουμ (δημοτικό μουσείο). Από τα μνημεία, που βρίσκονται στο ιστορικό κέντρο, περιφημότερο είναι το Μπίνενχοφ, εσωτερική αυλή του παλαιού ανακτόρου των κομήτων, που περιλαμβάνει διάφορα σημαντικά κτίρια, όπως η γοτθικού ρυθμού Ρίντερζάαλ (= αίθουσα των Ιπποτών), σημερινή αίθουσα του θρόνου, και το μέγαρο του Κοινοβουλίου (Γενικών Τάξεων)· ενδιαφέροντα ακόμα είναι το Βασιλικό Ανάκτορο (16ος αι.), ο γοτθικός ναός του Aγίου Ιακώβου (Γκρότε Κερκ), που χτίστηκε τον 14o αι., αλλά άλλαξε μορφή τον 15o αι., και το Σταντχούις, δηλαδή το Δημαρχείο.
X. συμβάσεις και συνδιασκέψεις. Από τις συμβάσεις και συνδιασκέψεις που έγιναν στη X., οι σπουδαιότερες ήταν η 1η και η 2η συνδιάσκεψη.
Η 1η συνδιάσκεψη (18 Μαΐου - 29 Ιουλίου 1899) έγινε με πρωτοβουλία του τσάρου Νικόλαου B’. Πήραν μέρος πολλά κράτη της Ευρώπης, της Ασίας και της Αμερικής. Η συνδιάσκεψη υιοθέτησε συμβάσεις για τη διεξαγωγή των χερσαίων πολεμικών επιχειρήσεων και τη ρύθμιση των διεθνών διαφορών από δικαστήριο με έδρα τη X. Υιοθέτησε επίσης την απαγόρευση των ασφυξιογόνων.
Η 2η συνδιάσκεψη (15 Ιουνίου - 18 Οκτωβρίου 1917), έγινε με πρωτοβουλία των ΗΠΑ. Πήραν μέρος 44 κράτη. Η συνδιάσκεψη αναθεώρησε πολλές αποφάσεις της προηγούμενης και αποφάσισε την υποχρεωτική κήρυξη πολέμου πριν την έναρξη των εχθροπραξιών, απόφαση η οποία ωστόσο συχνά δεν τηρήθηκε.
Έδρα της αυλής, της κυβέρνησης και του κοινοβουλίου της Ολλανδίας, υπήρξε συχνά τόπος διεθνών διαπραγματεύσεων και φιλοξενεί σπουδαίους διεθνείς νομικούς οργανισμούς.
Χάγη: Το κτίριο που στεγάζει το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (φωτ. ΑΠΕ).
ΧΑΓΗ
Χάγη: Ορκομωσία των δικαστών του διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου που εδρεύει στη Χάγη (φωτ. ΑΠΕ).
Dictionary of Greek. 2013.